Program

01.06-04.06.2023.

Tuzla, BiH
14. Dani BHAAAS

Pridružite se Bosansko-hercegovačkoj američkoj akademiji umjetnosti i nauka na njenim 14. godišnjim Danima BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija će okupiti etablirane i nove naučnike iz cijelog svijeta u nastojanju da razmjenjuju ideje i stvaraju nove inicijative. Program se sastoji od plenarnih predavanja istaknutih stručnjaka i niza posebnih sesija. Format sastanka će potaknuti interakciju između učesnika i promovirati mogućnosti umrežavanja. Više o programu na: https://bhaaas.org/tuzla-2023/

02.06.2023.

Narodno pozorište Tuzla
Svečano otvaranje 14. Dani BHAAAS

09.06.2023.

Kampus Univerziteta u Tuzli / Akademija dramskih umjetnosti
Film na otvorenom

Uživajte u prirodnom ambijentu Kampusa Univerziteta u Tuzli, uz zakusku i druženje, i projekciji dugometražnog filma na otvorenom.

06.06-09.06.2023.

Ekonomski fakultet i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
Žene u pokretu (WEMov) druga škola obuke 2023 – COST Akcija CA-19112

Škola obuke će ojačati kompetencije odabranih polaznika u istraživanju migracija žena. Polaznici će učiti kroz intenzivnu obuku, predavanja, interaktivne grupne časove, projekte grupnog rada, rad sa vrhunskim istraživačima i stručnjacima u saradnji sa lokalnim zainteresovanim stranama. Škola obuke će polaznike upoznati sa različitim aspektima istraživanja uključujući teorije i perspektive različitih disciplina, metoda, tehnikama i alatima. Učesnici su doktorandi i studenti master studija.

07.06.2023.

Filozofski fakultet, Amfiteatar A2
Dan karijere i ceremonija otvaranja LJUT 2023

Univerziteti u Tuzli prepoznaje važnu ulogu u razvoju karijernih sposobnosti studenata i povezivanju studenata s poslodavcima. Dan karijere na Univerzitetu u Tuzli prilika je za razmjenu iskustava sa iskusnim profesionalcima iz uspješnih poslovnih okruženja koji će im pružiti savjete, podršku i stručno znanje u razvoju karijere, te radionice i predavanja o pisanju CV-a, pripremi za intervju, soft skills i poduzetničkim vještinama u svrhu lakše tranzicije sa fakulteta na tržište rada.

08.06.2023.

Filozofski fakultet, Knjižni kutak
Okrugli sto: “Doprinos Prof. dr. Galiba Šljive razvoju bosanskohercegovačke historiografije”

Organizacija okruglog stola: “Doprinos prof. dr. Galiba Šljive razvoju bosanskohercegovačke historiiografije”, podrazumijeva naučni osvrt na obiman i nemjerljivo vrijedan naučni rad prof. dr. Galiba Šljive koji je neumorno radio na istraživanju i proučavanju nacionalne historije Bosne i Hercegovine, posebno njenog najburnijeg i najosjetljivijeg perioda 19. stoljeća. Naučni rezultati prof. dr. Galiba Šljive rezultat njegovog dugogodišnjeg napornog i sveobuhvatnog rada, zasnovanog na iscrpnim istraživanjima u brojnim arhivima u Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama. Ciljevi okriglog stola su, pored ostalog, predočiti i ukazati široj javnosti rezultate naučnog rada prof. dr. Galiba Šljive, ali i odavanje priznanja prof.dr.  Galibu Šljivi za izvanredan doprinos historijskoj nauci.

10.06-11.06.2023.

Centar za ples i rekreaciju (Centar za kulturu)
Plesne radionice

Centar za sport, kulturu i umjetnost Univerziteta u Tuzli će u saradnji sa Centrom za ples i rekreaciju za studente, zaposlenike i građanstvo organizirati plesne radionice Karipskih plesova (Bachata, Kizomba, Salsa). Polaznici će imati priliku naučiti osnove navedenih plesova. Program škole pleas će se realizovati u prostorijama Centra za ples i rekreaciju (Centar za kulturu). Radionice su namjenjena studentima i zaposlencima UNTZ, učesnicima LJUT 2023 i građanstvu.

11.06-16.06.2023.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli
Internacionalna ljetna škola „Inclusion and Diversity“

U organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Univerziteta Ludwig Maximilian“ iz Minhena. U okviru ljetne škole nastavnici i studenti će razmijeniti iskustva o stanju i perspektivama inkluzije u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, te znanja i praktične vještine iz područja specijalne edukacije i rehabilitacije.

12.06-16.06.2023.

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli
Škola novinarstva Odsjeka Žuralistika u Tuzli

Odsjek za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u partnerstvu sa Asocijacijom za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja MEDIANA i Centrom za analizu medija i politike Analiziraj.ba petodnevniu ljetni školu novinarstva. U toku petodnevne Ljetne škole novinarstva učesnici-ce će steći vještine i znanja kroz sljedeća predavanja/radionice

  • Pisanje konstruktivnih narativnih priča
  • Javni nastupi
  • Praktično iskustvo rada u medijima, proces pripremanja medijskog sadržaja od uredničkog sastanka do realizacije
  • Važnost gatewatching uloge novinara, važnost pisanja analitičkih medijskih sadržaja, proces pisanja takvih članaka i njihovoj važnosti danas.
  • Načinima upotrebe društvenih mreža u svrhe novinarskog istraživanja

Škola je namijenjena  za učenike/ce srednjih škola s područja TK koji su članovi novinarskih sekcija i  studente-tice novinarstva Univerziteta u Tuzli.

13.06.2023.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli
Ljetna škola Ekonomskog fakulteta „Vještine komuniciranja u prodaji“

Kroz tematske cjeline:

‒ Ovladavanje fazama prodajnog procesa
‒ Primjene emocionalne inteligencije u vođenju prodajnih razgovora
‒ Razvijanje verbalnih i neverbalnih komunikacijskih vještina
‒ Uloga materijalnih i nematerijalnih kompenzacija u motivisanju prodajnog osoblja

Učesnici-ce ljetne škole u trajanju od 5 stai edukacije koja se sastoji od predavanja, praktičnih vježbi, obrade primjera iz prakse i radionica steći će vještine na području komunikacije u prodaji, s ciljem povećanja efektivnosti i efikasnosti ovog procesa.

Ljetna škola je namijenjena prodajnom osoblju (mala, srednja, velika preduzeća, prodajni lanci, banke, mikrokreditne organizacije…), studentima i svim zainteresovanima koji žele da steknu znanja i vještine iz područja komunikacije u prodaji.

13.06-15.06.2023.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli
Univerzitet primjenjenih nauka, Bazel, Švicarska, / „Viva Žene“ Tuzla – Međunarodna ljetna škola socijalne pedagogije i socijalnog rada“

Cilj Međunarodne ljetne škole je razmjena znanja i iskustava u oblasti socijalno-pedagoškog rada i socijalnog rada studenata, nastavnika i profesionalaca iz Bosne i Hercegovine i Švicarske, umrežavanje i razmjena dobrih praksi.

14.06.2023.

Prirodno-matematički fakultet/ Kompjuterski centar odsjek Matematika
Radionica „Matematika u svakodnevnom životu uz primjenu softvera“

Prezentacija i primjena matematičkih softvera u nastavi i učenju u osnovnim, srednjim školama i fakultetu.

15.06-17.06.2023.

Panonska jezera u Tuzli
Škola ronjenja

Studenti Univerziteta u Tuzli imaće priliku da pohađaju školu ronjenja koju će realizovati Mr. sci. Zlatan Aganović, asistent na Koledžu za edukaciju Fakulteta za sport Univerziteta u Kataru u saradnji sa Ronilačkim klubom „Vidara“ iz Gradačca.

16.06.2023.

Prirodno-matematički fakultet / Kabinet odsjek Geografija
Naučno-popularno predavanje „Ljepote planina i kanjona u BiH“

Kroz audio, video prezentaciju i primjenom softvera posjetitelji će imati priliku da se upoznaju sa krajolicima BiH.

16.06.2023.

Mašinski fakultet
Interaktivna radionica: „Inženjerski pristup rješavanju problema“

Cilj radionice je studentima predstaviti šta je srž mašinskog inženjeringa, te realne probleme koji ih čekaju po završetku studija ukoliko odluče da rade u  dizajnersko-kontruktivnom sektoru mašinskog inženjeringa.

Po završetku radionice učesnici bi trebali da posjeduju znanja o budućnosti 3D  printanja i izrade proizvoda, kao i inženjerskuom pristupu rješavanju problema. Ciljna grupa su studenti Mašisnkog fakulteta i srednjoškolci koji žele/planiraju da upišu Mašinski inženjering.

17.06.2023.

Kampus Univerziteta u Tuzli
Latino Party

Centar za sport, kulturu i umjetnost Univerziteta u saradnji sa Centrom za ples i rekreaciju i Plesnim klubom Shadows iz Zenicena organizuje “Latino Party” – zabavu plesa i druženja na otvorenom! Manifestacija je predviđena za studente, zaposlenike Univerziteta, učesnike LJUT –a i građanstvo.

19.06.2023.

Atrij Filozofskog fakulteta
Ambasada Republike Indonezije – Promocija Anglung tradicionalnog muzičkog instrumenta Indonezije

Angklung je muzički instrument koji je prvobitno razvila sundanska etnička zajednica na Zapadnoj Javi. To je bambusova cijev izrezbarena da ima rezonantnu visinu kada se udari i podešena na oktave. Dana 18. novembra 2010. godine UNESCO je službeno priznao indonežanski Angklung kao remek djelo usmenog i materijalnog naslijeđa čovječanstva. Umetnik, g. Manshur Praditya, diplomirao je na Indonežanskom institutu za umjetnost i kulturu u Bandungu, Zapadna Java i također je osnivač Indo Angklung Gram fondacije. Doveo je Angklung “na viši nivo” saradnjom tradicionalnog instrumenta sa digitalnom i savremenom muzikom. Nastupao je širom Indonezije i u mnogim drugim zemljama.

21.06.2023.

Filozofki fakultet Univerziteta u Tuzli
Interaktivno redavanje/radionica „Psihološki aspekti i podrška žrtvama torture“

26. juna obilježava se Međunarodni dan borbe protiv torture, što je prilika da se podigne svijest o ovom važnom globalnom problemu. U skladu s tim, tim stručnjaka iz UG „Viva žene“ Tuzla sa bogatim iskustvom u radu s traumatiziranim osobama i specijaliziran je za terapiju traume rata, održaće predavanje/radionicu na temu rada sa traumom rata, s posebnim naglaskom na psihološke aspekte i podršku žrtvama torture. Predavanje/radionica je interaktivnog karaktera i kombinuje teoretske koncepte, studije slučaja i praktične vježbe kako bi se učesnicima pružila konkretna znanja i vještine.

26.06. 2023.

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli
Rodna ravnopravnost i inkluzivnost na visokoškolskim ustanovama

prof.dr. Zilka Spahić Šiljak, UNIGERC, Univerzitet u Sarajevu

“Antirodni diskursi i njihov utjecaj na društvo i institucije na Balkanu”

Post-socijalistička društva na Balkanu su  postala pogodno tlo za razvoj novog konzervativizma sa naglaskom na opasnosti od rodne ideologije koja navodno ima cilj uništiti porodicu, institucije, tradiciju i društvo. Iako se antirodni pokret razvijao u Latinskoj Americi, Sjedinjenim američkim državama i nekim evropskim zemljama u zadnjoj deceniji je on sve više pristuan i na Balkanu, a posebno u Hrvatskoj, BiH i Srbiji gdje ga podržavaju crkve i vjerske zajednice te s njima povezane nevladine udruge i neformalne grupe. Antirodni diskursi su podupirani kroz objavljivanje znanstvenih radova na univerzitetima, prevođenje, publiciranje i promoviranje literature koja nudi pseudoznanstvena osporavanja roda, rodnih teorija i rodnih studija te legitimiranje diskursa o moralu utemeljenom na vjeri i tradicionalnim vrijednostima koje navodno uništava rodna ideologija. Objavljuje se otvoreni rat rodnoj ideologiji koja se povezuje sa sotonskim utjecajem jer se preko  pravnih dokumenata poput Istanbulske konvencije želi nametnuti tkz. genderizam, odnosno tumačenje čovjekovo bića koje nije u skladu sa religijskim i prirodnim  poimanjem čovjeka koji je stvoren na određen način i sa određenom prirodom.

prof.dr. Jasna Kovačević, Ekonomski fakultet Univerzteta u Sarajevu

“Organizacijska kultura na univerzitetima u Bosni i Hercegovini: izazovi ravnopravnosti, inkluzivnosti i otvorenosti”

Inkluzivne organizacijske kulture na univerzitetima su usmjerene prema stvaranju okruženja u kojem se cijene, podržavaju i uključuju svi ljudi, bez obzira na njihov rodni identitet, porijeklo, seksualnu orijentaciju, sposobnosti, religijska uvjerenja i druge raznolikosti. Takve univerzitetske kulture naglašavaju važnost jednakosti, pravičnosti i poštovanja prema svim članovima i članicama univerzitetske zajednice, te su fokusirane na to da svi imaju jednake mogućnosti za akademski uspjeh i razvoj. Ipak, prilikom uspostavljanja inkluzivnih kultura na univerzitetima suočavamo se sa nekoliko izazova. Neki od tih izazova uključuju: nesvjesnu pristrasnost i nerazumijevanje raznolikosti, nedostatak institucionalne podrške, sistemske prepreke u vidu postojećih sistema, politika i procesa na univerzitetu koji ne uvažavaju inkluziju, prepreke i poteškoće u komunikaciji, nepoštivanje i diskriminaciju, te nedostatak konzistentnosti zbog prisustva nesistemskih ad hoc aktivnosti i sporadičnog angažmana na inkluziji. U okviru ove tematske cjeline, kritički ćemo pristupiti izazovima orodnjavanja univerzitetskih procesa i politika u Bosni i Hercegovini, referirajući se pri tome na patrijarhalne strukture i problematiku hibridnih maskuliniteta u društvu, a koji se reflektiraju na institucionalne norme i kulturu na univerzitetima.

24.06-25.06.2023.

Centar za sport, kulturu i umjetnost
Domijada

Domijada je tradicionalna manifestacija sportskih susreta studentskih domova u Bosni i Hercegovini. Ova manifestacija okuplja studente iz različitih univerziteta i visokoškolskih ustanova kako bi se takmičili u različitim sportskim disciplinama i promovisali sportski duh, timski rad i druženje. Cilj Domijade je promovisati zdrav način života, sportsku aktivnost i timski duh među studentima, kao i pružiti priliku za druženje i upoznavanje studenata iz različitih univerziteta. Ova manifestacija također može poslužiti kao platforma za razmjenu iskustava i ideja među studentima i poticati međusobnu podršku i saradnju.

27.6.2023.

Univerzitetska sportska dvorana
Međunarodni sportski susreti

Univerzitetskoj sportskoj dvorani odigrat će se prijateljske utakmice u ženskoj odbojci i malom nogometu za studente  i zaposlenike između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta “Josip Jurja Strossmayera” u Osijeku.

Partneri